Koulutukset/Kurssit

Suomalainen Perinnehoitaja -koulutus


Suomalainen Perinnehoitaja® on nykyaikainen kansanparantaja, ikiaikaisen viisauden hengessä.

Suomalainen Perinnehieronta® + jäsenkorjaus + pätevä lisätyökalusarja

Koulutus kestää yhteensä 2,5 vuotta, sisältäen 35 yksittäistä lähiopetuspäivää lauantaina TAI sunnuntaina klo 10-19 n. kolmen viikon välein + etäopinnot, näyttö- ja kirjallinen koe. Opiskelu tapahtuu aina pienryhmässä 4-6 opiskelijaa.

Seuraavan koulutusryhmän alkamisajankohta ei ole tiedossa. Mikäli olet kiinnostunut aloittamaan seuraavassa alkavassa koulutuksessa, lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi osoitteeseen luontaislaaketiedehaapanen(at)gmail.com ja otamme sinuun yhteyttä. Koulutusryhmään valitaan 4-6 opiskelijaa.

Soveltuvuudeksi katsotaan aito kiinnostus ja motivaatio perinnehoitajan tehtävään. Työ ei ole kevyttä, eikä siinä useinkaan ole mitään glamouria tai mystiikkaa. Tehdäksesi hoitoja, sinun tulee olla riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa. Vaikka työtä ei tehdä voimalla vaan taidolla, kunnon täytyy olla kuitenkin kohdillaan eikä voimastakaan ole haittaa. Sinulta edellytetään terveitä elämäntapoja ja hyvää henkistä tasapainoa ja kykyä huolehtia itsestäsi ja asioistasi. Niin sanotun tolkun täytyisi olla tallella ja omata kyky käyttää maalaisjärkeä. Eduksi katsotaan myös hyvä näppituntuma eli jos on peukalo keskellä kämmentä, joku muu ala voisi olla parempi vaihtoehto. Etua koulutukseen hakeutumiselle tuo myös "elämänkokemus", eli olisi hyvä, jos elämää olisi nähty jo vähän enemmän kuin parikymmentä vuotta. Mitään varsinaisia pohjakoulutusvaatimuksia ei ole. Tärkeintä on aito motivaatio ja kyky työhön ja jatkuvaan oppimiseen kädentaitajaksi.

Suomalainen Perinnehoitaja-koulutus on hyvä silloin, kun tahdot laajentaa ja syventää jo olemassa olevia oppejasi tai tahdot saada perusteellisen koulutuksen laajalla tieto-/taito-pohjalla ja tunnet tehtävään voimakasta kutsumusta. Sinulla tulee olla kyky kohdata erilaisia ihmisiä.

Sinulla tulee olla myös kyky tehdä aktiivisesti perinteisiä muistiinpanoja. Lista suositelluista kurssille hankittavista kirjoista tämän sivun lopussa.

Suomalainen Perinnehoitaja®-koulutuksen runko rakentuu Suomalaisesta Perinnehieronnasta® sekä jäsenkorjauksesta. Tämä tarkoittaa sitä, että hoidettava aina pehmitetään, lämmitetään, hierotaan kunnolla ennen kuin nivel- tai nikama laitetaan paikoilleen, kuten on perinteessämme alun alkaen tehty. Jäsenkorjauksemme on tyylillisesti sitä, mitä tässä maassa on harjoitettu vanhojen kansanparantajien toimesta silloin, kun taito oli vielä laajalti elävä. Jäsenkorjauksellamme tarkoitetaan rankakeskeistä jäsenkorjausta sisältäen nikamien luonnonmukaista liikehoitoa sekä käsien ja jalkojen nivelten mobilisoinnin. Lisätyökaluja haetaan piste-/syväpainannasta, taulaamisen uudesta variaatiosta, kuivakuppauksesta sekä parantajan tietoisuuden kehittämisestä. Näitä kaikkia menetelmiä käytetään yhdessä kerroksittain ja limittäin. Koulutus on hyvin käytännönläheistä ja siinä näkyy opettajan pitkän linjan käytännön vastaanottotyön tuoma kokemus siitä, mikä on toimivaa ja olennaista konkreettisten tulosten saavuttamiseksi. Kaikkia asiakkaita ei voida hoitaa aina yhdellä ja samalla hoito-/käsittelysapluunalla. Hoitajalla tulee olla kykyä varioida asiakkaan tarpeen mukaan ja valita sopivat työkalut. Tämä kouluttamismalli kysyy opiskelijalta paljon enemmän, kuin yhden hoitosapluunan opettelu. Pienryhmä takaa kuitenkin sen, että kouluttajalla on riittävästi aikaa ohjata ja opettaa kutakin opiskelijaa. Suomalainen Perinnehoitaja®-koulutus on uskollinen suomalaiselle kulttuurihistorialle ja nostaa esiin Suomessa kansanparantajien käyttämiä hoitotapoja, joita on ollut paljon muitakin kuin enemmän tunnettu jäsenkorjaus. Näitä menetelmiä on ennallistettu ja nostettu uudelleen eloon, tärkeimpänä niistä Suomalainen Perinnehieronta® yhdistettynä vanhoihin suomalaisiin alkuperäisiin nivel- ja nikamakäsittelytekniikoihin. Kursseilla nähdään runsaasti myös oikeita asiakastapauksia, jotta opiskelija saa konkreettisen tuntuman, mitä vastaanottotyö pitää sisällään. Suomalaisen Perinnehoitajan® työkalupakki on monipuolinen ja tarkkaan hiottu yhtenäinen kokonaisuus, joka kumpuaa aidosta elämästä ja käytännöllisyydestä. Se tarjoaa olennaisia tietoja ja taitoja tuloksellisen työn harjoittamiseen perinnehoitojen kentällä sekä antaa hyvät valmiudet elannon hankkimiseen alalla.

Suomalainen Perinnehoito- ja Luontaislääketiedeyhdistys ry pitää yllä Suomalainen Perinnehoitaja®-hoitajarekisteriä. Hoitajarekisteriin kuuluvat käyvät säännöllisesti kertaus- ja täydennyskoulutuksissa, vähintään kahden vuoden välein.

Muistathan, ettei Suomalainen Perinnehoitaja® ole virallisen lääketieteen edustaja ja näin ollen hän jättää sairauden hoidon virallisen lääketieteen terveydenhoitoalan ammattilaiselle ja keskittyy työssään hyvinvoinnin edistämiseen ja elämän tukemiseen ihmisen rakenteessa.

Suomalainen Perinnehoitaja®- peruskoulutus on kestoltaan kaksi ja puoli vuotta ja sisältää yhteensä 35 kurssipäivää, la tai su (eli n 14 kurssipäivää/ vuosi) sekä etäopiskelua. Kurssipäivä n. klo 10-19 järjestetään n. kolmen viikon välein. Heinäkuussa ja joulukuussa tauko.

Kurssipäivän hinta 120€ sis. alv 24%.

Näyttökoe koulutuksen lopussa 60€/tunti (n. 2 tuntia).

Sisältö


 • Suomalainen Perinnehieronta® yhdistettynä jäsenkorjaukseen
 • suomalainen kansanparannusperinne, henkinen kulttuuriperintö, perinnehoidon ja luontaislääketieteen historiaa ja nykypäivää
 • tietäjyys ja parantajuus suomenniemellä ennen ja nyt
 • hoidossa käytettävät voiteet ja linimentit, kansanperinteessä käytetyt perinteiset rohdot
 • moniulotteinen hoitomalli, joka perustuu moniulotteiseen ihmiskuvaan
 • hoitoa tukeva ravinto
 • hoidon soveltuvuus ja vasta-aiheet
 • kuivakuppaus
 • tulineula taulaamisen periaattein (Lapin hoitoperinne)
 • meridiaanit ja akupisteet apuna perinnehoitajan työssä, suomalainen piste-/syväpainanta
 • kivunhoitotekniikat meridiaaneja ja akupisteitä käyttäen, suomalainen kahden pisteen tekniikka ns. vanha kalanruototekniikka ja sen variaatiot
 • hengitysmobilisointi
 • kehon kieli
 • modernisoitu ristiinmittaus eli polariteettihoito kehon symmetrian palauttajana
 • parantajan voima, mitä se on ja miten sitä voi kehittää
 • näyttökoe
 • kirjallinen koe
 • seminaarityö = 30 raportoitua harjoitushoitoa

Suomalainen Perinnehoitaja® –diplomiin edellytetään:

 • läsnäolo kaikilla kursseilla, poissaolot korvattava (ylimääräisestä koulutuksesta veloitetaan)
 • 30 kirjallista asiakastapausta raportoituna=seminaarityö
 • kirjallisia kotitehtäviä, näyttökoe ja kirjallinen koe
 • voimassa oleva EA1-kortti

Kurssia varten sinun kannattaa opiskella jo seuraavia kirjoja:

Opas anatomiaan / Anatomian Atlas

Elina Hytönen: Lohikäärmeen lääketiede 2; meridiaanit ja pisteet

Jane Tuovinen: Tietäjistä kuppareihin

Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko

Anna-Leena Siikala: Suomalainen Samanismi ja Itämeren suomalainen mytologia

Koulutus järjestetään Sastamalassa, osoitteessa Puistokatu 15.

Vastaavana kouluttajana toimii Jarkko Haapanen

www.perinnehoito.fi

Valmistuneena perinnehoitajana tai perinnehoitajaopiskelijana sinun on mahdollista liittyä Suomalainen Perinnehoito ja Luontaislääketiedeyhdistys ry:n jäseneksi. Yhdistys pitää hoitajistaan yllä hoitajarekisteriä. Hoitajarekisteriin kuuluvat voivat osallistua kertaus- ja täydennyskoulutuksiin, joita järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kertaus- ja täydennyskoulutusten tarkoituksena on tukea perinnehoitajia työssään ja tarjota uusia kehittymismahdollisuuksia. Yhdistyksen ylläpitämään hoitajarekisteriin kuulumisen edellytyksenä on osallistuminen kertaus-/täydennyskoulutukseen vähintään joka toinen vuosi. Kertauskoulutus on yksipäiväinen.

Jatkokoulutukset Suomalaisille Perinnehoitajille®:

 • Vyöhyketerapia (8 kurssiviikonloppua)
 • Integraaliakupunktuuri (20 kurssiviikonloppua, kaksi vuotta )
 • Suomalainen kukkaterapia ja Bach-kukkaterapia (6 kurssiviikonloppua)

Katso ajankohtaisia tietoja myös Suomalainen Perinnehoito ja Luontaislääketiedeyhdistyksen sivuilta https://www.facebook.com/perinnehoito sekä www.perinnehoito.fi.