Villaväki

Mikä ihmeen VillaVäki?


Luontaislääketiede Haapasen aputoiminimi VillaVäki

VillaVäki on tonttuja, haltioita ja keijuja... näkyväksi tullutta pikkuväkeä <3

Hand made by Katri Haapanen

VillaVäki valmistuu neulahuovutustekniikalla. Väen synty alkoi vuoden 2018 alkupuolella, kun Katri innostui lähtemään Kansalaisopiston taidenukke- ja huovutuskursseille. Kursseilla oli vakavia seurauksia. Talomme alkoi pikkuhiljaa muuttua satumaailmaksi, kun tonttuja ja keijuja alkoi tupsahtelemaan sinne tänne istuskelemaan ja seuraamaan talon väen touhuja. Olohuoneen pöytää ei enää meinannut löytää lampaanvillakasojen alta ja tilanne ei ole edelleenkään yhtään parempi.

Tontut, haltiat ja keijut ovat olleet meille suomalaisille hyvinkin tuttuja ja kansanperinteessä heidän kanssa on ollut syytä elellä sopusoinnussa ja hyvissä väleissä. Hyvä suhde pikkuväen kanssa on perinteisesti taannut monenlaista hyvää, joka liittyy onneen ja menestykseen. Kansanperinteessä on tunnettu monenlaisia tonttuja. Maalaistalojen monille rakennuksille oli omat suojelijatonttunsa eli haltijansa, myllytontut, saunatontut, riihitontut, aittatontut, navettatontut ja tallitontut. Sitten oli kotitonttuja. Palkaksi nämä tontut vaativat vähän ruokaa, asumisoikeuden tai viimeiset löylyt saunasta.

Miten on tonttujen ja muun väen laita nykyään? Ovatko ne katoavaa kansanperinnettä vai vieläkö pikkuväki voisi jonkin tehtävän täyttää? Villaväki tahtoo muistuttaa elämän taiasta ja kepeydestä. Ympärillämme on paljon sellaista, mitä emme ehdi huomata. Se voi olla kaunis perhonen liihottelemassa puutarhassa tai pikkulintu pensaassa, johon avautuu näkymä oman keittiön ikkunasta. Elämän taian löytää myös kahvikupillisesta ulkona alkusyksyn kirkkaassa auringonpaisteessa. Elämä on tässä.

Kotimme ei pysty tarjoamaan asumusta kaikille syntyville tontuille ja keijuille. Tehtäviä on yksinkertaisesti liian vähän jaettavaksi ja osa ilmoittaa jo heti alkuunsa, että heidän kotinsa on jossain muualla. Osa syntyvästä Villaväestä lähtee siis adoptoitavaksi. Adoptoitavissa olevia tonttuja ja keijuja voit löytää Luontaislääketiede Haapasen vastaanoton odotustilasta tai voit tutustua niihin Facebookissa tai Instagramissa tunnuksella @villavaki.

Väkeä